• Türkçe
    • English
    • Deutsch

Zirkonyum Kaplama

Zirkonyum Kaplama Nedir?

Dişlerinde oluşan lekeler sonucunda kişiler zirkonyum kaplama tercih etmektedir. Bu kaplamalar ise porselen kaplama olarakta bilinmektedir. Ayrıca zirkonyum kaplamalar, metal destekli yahut metal desteksiz olarakta ikiye ayrılmaktadır. Çoğunlukla doktor önerisi ile yapılan bu yöntem ise şahıslar tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir. Dişlere beyazlık sağlayan bu kaplama aynı zamanda diş ve diş eti sağlığında da katkısı bulunmaktadır.

Zirkonyum Kaplama Avantajları

Zirkonyum kaplama sadece estetik bir gülüşle kalmayıp birçok avantaj sunmaktadır. Zirkonyum kaplama avantajları ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Yapısı gereği diş etlerinde koyu bir renk bırakmamaktadır. Bu nedenle ileriki yaşlarda takacağınız metal kaplamalı dişler siyah renk yansımasıda yapmaz.
  • Zirkonyum yapısı gereği ışığı içeri geçirerek kendi dişlerinizi de eski görüntüsüne getirebilme avantajı da sunmaktadır.
  • Bakımı yapılması durumunda uzun yıllarca kullanılmaktadır.
  • Zirkonyum diş etlerine uyum göstererek, diş et sağlığınızda da büyük rol oynamaktadır.
  • Zirkonyum kullanan kişilerin dişlerinde sıcak ve soğuk hassasiyet olmaz.
  • Sigara içen kişilerin dişlerinde, diş lekeleri ve diş sararmasının oluşmasında minimuma indirmektedir.
  • Ağız kokusunuda minimuma indirmektedir.

Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?

Zirkonyum diş kaplama yöntemi son dönemde çoğu kişi tarafından uygulanmaktadır. Ancak zirkonyum kaplama yaptıracak kişiler zirkonyum kaplama nasıl yapılır gibi birçok soruda sormaktadır. Kişinin kaplamayı yaptıracak doktora ya da estetisyene gitmesi durumunda dişte küçük bir tedavi uygulanmaktadır. Bu tedavi sonucunda ise dişe yapılacak olan zirkonyum kaplama alanları tespit edilir. Ardından hastanın diş fotoğrafları çekilir.

Bütün yapılacak işlemler hastaya anlatılır, eğer hasta uygun görürse zirkonyum kaplama için uygulamalar başlar. İlk öncelikle dişlerin ölçüsü dijital bir ortamda alınmaktadır. Ardından diş rengi, diş kaplamasının boyutları, diş sayısı ve yüze uyumu gibi teknik işlemlerde kontrol edilir. Zirkonyum kaplamalar hazır olduktan sonra hastaya gösterilir. Hastanın beğenmesi durumunda tamamiyle zirkonyum kaplama işlemi başlatılmaktadır. Zirkonyum kaplama işlemleri 4 veya 5 gün gibi bir süre içerisinde bitmektedir. Bu süre doktorun yoğunluğuma görede değişebilmektedir. Diş işlemleri ise yüzeylerinde bulunan fazlalıkların törpülenmesi ile başlamaktadır. Törpüleme sonrasında doktor zirkonyumu dişe şeffaf ve özel bir yapıştırıcı eşliği ile dişe yapıştırır. Ancak bu yapıştırma işlemi oldukça hassasiyet istemektedir. Çünkü küçük bir hata sonucunda zirkonyum kaplama ziyan olmaktadır.

Zirkonyum Kaplama Ömrü

Zirkonyum kaplama ömrü kişinin kullanımına bağlı olarak değişmektedir. Ortalama ise ömrü 5 yahut 15 yıl arasıdır. Ancak gerekli tedbir ve bakımların yapılması durumunda bu süre zarfı uzatılarak 20 yıl gibi bir süre zirkonyum kaplamayı kullanmakta pek tabi mümkündür. Güzel bir gülüş yakalamak amacıyla kişiler dişlerine zirkonyum kaplama yaptırmaktadır. Son dönemlerde sıklıkla uygulanan bu zirkonyum kaplama hakkında sorularda artmaktadır. En fazla sorulan sorulardan birisi ise kesinlikle zirkonyum kaplama ömrü ne kadar sorusudur. Zirkonyum kaplama ömrü kişinin kullanımına bağlı olarak değişmektedir. Herhangi sert bir darbe ya da farklı olumsuz bir travma haricinde zirkonyumların kırılma olasılığı ise oldukça düşüktür.

Zirkonyum içerisinde bulunan kronlar ise gerekli bakımların yapılması dahilinde çürüme durumu gerçekleşmemektedir. Ancak zirkonyum kaplamaya gerekli bakımlar yapılmaması halinde ise taç erimesi gibi olumsuz durumlarla karşılaşmak mümkündür. Zirkonyum kaplama yaptıran kişilerin sadece diş fırçalama işlemi ile yetinmemelidir. Diş fırçalamamın yanı sıra diş ipi veya gargara kullanmalıdır. Gerekli bakımların haricinde zirkonyum kaplama ömürünü uzatmak amacıyla 6 ayda bir kaplamayı yaptırdığınız doktor tarafından kontrollerini yaptırmanızda fayda vardır. Ayrıca zirkonyum diş kaplamanın yapılacağı ortamda oldukça önemlidir. Merdiven altında yapılan zirkonyum kaplamalar güvenli olmamakla birlikte dişlerinize ve sağlığınıza da zarar verebilmektedir. Genel olarak zirkonyum kaplamaların ömrü 5 yahut 15 yıl arasıdır. Ancak gerekli tedbir ve bakımların yapılması durumunda bu süre zarfı uzatılarak 20 yıl gibi bir süre zirkonyum kaplamayı kullanmakta pek tabi mümkündür.