• Türkçe
    • English
    • Deutsch

Ortodonti

Ortodonti nedir?

Ortodonti bölümünde; çapraşık dişlerin düzeltilmesi, diş, çene ve yüzdeki uyumsuzlukların giderilmesi ile ilgili tedavi uygulamaları gerçekleştirilir.Ortodontistler tarafından uygulanan ortodontik tedaviler çene kemiğinin ve dişlerin doğru yerde ve konumda yerleşmesini sağlar. Dişlerdeki çapraşıklıkların düzeltilmesi ile önemli bir estetik kazanım sağlandığı gibi, ağız ve diş sağlığına da pek çok katkıda bulunur.

Ortodontik Tedavi Neden Gereklidir?

Ortodontik tedavi, güzel ve sağlıklı gülüş için dişler ve yüz arasındaki denge ve uyumun yaratılmasını sağlar. Etkili bir gülüş kendine saygı kazandırarak kişinin kendine olan güvenini ve yaşam kalitesini arttırır. Düzgün şekilde sıralanmış dişler daha kolay fırçalanır. İyi ağız hijyeninin sağlanmasına yardım ettiği için çürük oluşumunu ve ilerde oluşabilecek diş eti problemlerini en aza indirir.
Kötü olan kapanışın ortodontik tedavi ile düzeltilmesi dişleri çiğneme gibi normal günlük aktiviteler sırasında oluşan travmalardan korur. Düzgün sıralanmış dişler kemik, kök, diş eti dokusu ve çene eklemindeki artmış stresi azaltmaya yardım eder.

Ortodontik Tedavi Yaşı Nedir?

Eğer iskeletsel bir problem yoksa ve sadece dişlerde çapraşıklık varsa bu bozukluklar, her yaşta ortodontik tedavi ile düzeltilebilir. Hastanın yaşı tedavinin süresini etkiler. Ancak, iskeletsel bir sorun varsa, ergenlik döneminin sonuna kadar bu bozuklukların tedavisi ortopedik tedavi yaklaşımları ile düzeltilebilir. Yetişkin dönemde ise bu tarz iskeletsel sorunlar, ortognatik cerrahi operasyonlar ile beraber yürütülen ortodontik tedavi ile düzeltilebilir.

Sabit ortodontik apareyler nedir?

Diş üzerine yapıştırılan braketler ile yapılan tedavi şeklidir. Braketler metal yada porselenden olabilir. Diş rengindeki porselen braketler estetik olarak hiçbir rahatsızlık vermezler.

Şeffaf plak nedir?

Bazı basit vakalarda braket kullanmadan, şeffaf plakların kullanımıyla çapraşıklıklar artık düzeltilebilmektedir. İki haftada bir değiştirilecek olan hastaya özel bu plakları günde yaklaşık olarak 20 saat takmak gerekmektedir. Tedavi süresi braketlerle yapılan tedavi süresine yakındır. Vakaya göre 6 ay ile 24 ay arasında değişir.